TABOE
IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

   [ terug naar de activiteitenlijst ]

Bijna een kwart van alle Vlamingen die al met psychische problemen te kampen hadden, praat daar niet over met vrienden of familieleden. Dat blijkt uit een groot onderzoek van gezondheidsfonds CM en Universiteit Gent.

Ook de stap naar professionele hulpverlening wordt niet zomaar gezet: 28 procent geeft aan geen zorgverstrekker zoals een huisdokter, psycholoog of psychiater bezocht te hebben. De voornaamste reden blijkt telkens dat mensen hun problemen liever zelf oplossen maar ook angst voor de kostprijs en niet weten waar heen te kunnen, speelt een rol. Nochtans is geweten dat praten helpt en bovendien kunnen vrienden of familieleden ertoe bijdragen om de stap naar professionele hulpverlening te verkleinen, aldus CM. Daarmee is 93 procent van de respondenten het eens, maar bijna de helft weet niet hoe ze dat moeten aanpakken en vier op de tien hebben geen idee naar wie ze een vriend of familielid kunnen doorverwijzen.

GAP probeert samen met CM op 12/2 het taboe te doorbreken en stelt de vraag: hoe kunnen wij onszelf als hulpverlener meer bereikbaar te maken. Deze avond wordt mee ondersteund door PSYNC.

Programma

  • 19:00 Intro CM-cijfers rond taboe (Carolien Luypaert, CM)

  • 19:15 Getuigenis door Brenda Froyen

  • 20:15 Vragenronde

  • 20:30 Prof. Piet Bracke rond ziektemodellen stigma en advies rond het zoeken van professionele hulp

  • 21:00 Voorstelling tool die hulpverleners kritisch leert omgaan met stigma mbt mentale gezondheid (Laura Van Beveren)

  • 21:30 Netwerkdrink

Brenda Froyen kreeg na de geboorte van haar 3de zoon een post partumpsychose. Daarvoor werd ze opgenomen in drie verschillende psychiatrische ziekenhuizen. Ze noemt het zelf een steekproef van de Vlaamse Geestelijke Gezondheidszorg, anno 2012. In haar lezing werpt Brenda een kritische blik op ons huidige systeem. Ze geeft inzicht in het psychotische denken en reikt handvatten aan hoe we onze zorg kunnen verbeteren. Brenda Froyen is auteur van verschillende boeken over de geestelijke gezondheidszorg, ze is lid van de Hoge Gezondheidsraad en oprichter & webredacteur van PsychoseNet België.

Prof. Piet Bracke (vakgroep Sociologie, Universiteit Gent) brengt een lezing rond ziektemodellen en hun stigma, en geeft advies rond het zoeken van professionele hulp. 'Er zijn nog steeds heel wat onderliggende barriéres die maken dat mensen met psychische problemen het gesprek met hun omgeving niet durven aan te gaan en geen professionele hulp zoeken', reageert Piet Bracke. 'Het blijft voor velen van hen moeilijk om zelf het initiatief te nemen, terwijl we nochtans weten dat praten met vrienden of familieleden helpt. Zich gesteund weten door anderen wanneer het moeilijk gaat, is heilzaam. Bovendien kunnen vrienden of familieleden ertoe bijdragen om de stap naar professionele hulpverlening te verkleinen.'

Praktisch

De avond gaat door op woensdag 12 februari in gebouwen van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Henri Dunantlaan 2 in Gent.
Het programma start om 19u, deuren gaan open vanaf 18u30.
Toegang is gratis maar inschrijven is noodzakelijk.

Achtergrondinformatie

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk.