HET GEWICHT VAN DROMEN,
DOOR DOUWE DRAAISMA

   [ terug naar de activiteitenlijst ]

Prof. Douwe Draaisma is verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij is gespecialiseerd in de aard en de mechanismen van het menselijk geheugen. Daarnaast schreef hij reeds verschillende boeken zoals "Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt" (2001) en het "Vergeetboek" (2010). Zijn werk werd bekroond met zowel literaire als wetenschappelijke onderscheidingen en is in meer dan 20 talen uitgegeven.

Op donderdag 28 november vertelt hij voor GAP over zijn nieuwste boek: de Dromenwever.

Draaisma was niet altijd al met dromen bezig.
Het was pas toen een vriendin hem vroeg of hij eens uit wilde zoeken wat er bekend was over de dromen van blinden, dat hij in dromen geïnteresseerd geraakte. Blinden, als ze blind geboren zijn, dromen zonder visuele beelden. Ze dromen in geluiden, geuren, smaken, gewaarwordingen of sfeer. Draaisma is niet bezig met het interpreteren van individuele dromen.
Wat hem interesseert zijn soorten dromen. "De dromenwever is een boeiende combinatie van geschiedenis, verhaal, anekdote en wetenschappelijke kennis" geworden, schrijft criticus Carel Peeters.

Het dromenverhaal begint met de stelling dat sommige delen van ons brein moeten waken terwijl we slapen.
Ze beginnen vreemde verhalen te spinnen. Je moet een examen over doen waar je al lang geleden voor geslaagd bent. Je ontmoet mensen die niet meer leven. Je staat opeens naakt tussen je collega's. De meeste dromen vervliegen bij het wakker worden.
Wat blijft zijn de vragen.
Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaat de sensatie van vliegen in dromen? Bestaan voorspellende dromen? Hoe ontstaan erotische dromen? Of lucide dromen? Dromen we in zwart-wit of kleur? Hoe zien dromen van blinden eruit? En natuurlijk de moeilijkste vraag: betekenen dromen iets? Zeggen ze iets over de dromer? En wat hebben psychologie en neurologie de afgelopen halve eeuw opgehelderd over ons nachtleven?

Achtergrondinfo

Praktisch

De talk gaat door op donderdag 28 november om 20u in het Ufo, Sint-Pietersnieuwstraat 33 in Gent. Parkeren kan gemakkelijk in de ondergroindse parking 'Zuid'.
Aan GAP/GALOP leden, aan leerlingen en studenten en aan FPPW personeelsleden vragen we 5 EURO deelname in de kosten. Niet-leden betalen 10 EURO. Studenten psychologie aan de UGent kunnen de lezing gratis bijwonen.

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk.


 
GAP TWITTER