UITREIKING VAN DE PRIJS
PSYCHOLOOG VAN HET JAAR 2023

   [ terug naar de activiteitenlijst ]

Voor de twaalfde keer reiken de Gentse Alumni Psychologie (GAP) de prijs Psycholoog van het Jaar uit. Met deze prijs wil GAP elk jaar de verdiensten van een psycholoog erkennen en zo bijdragen tot een positief beeld van de studies psychologie en van het beroep van psycholoog.

De prijs gaat in 2023 naar Lieve Cottyn.
Lieve Cottyn behaalde in 1980 een Master in de Klinische Psychologie aan de KU Leuven. Sinds 1986 is ze actief aan de gerenommeerde Interactie Academie (een opleidingsinstituut en klinische praktijk gespecialiseerd in systeemtheorie, communicatie en verhoudingen tussen mensen) als psychotherapeut, opleider en supervisor. In het werkveld van de jeugdzorg is zij befaamd om haar kennis en kunde op het gebied van gezinsproblematieken met in het bijzonder complexe scheiding, in de woorden van Cottyn hoog conflict na scheiding. Cottyn heeft in haar werkzame leven meerdere artikelen geschreven over het werken met moeilijke gezinsrelaties, ouderbegeleiding, de stem van kinderen en over de ingewikkelde positie van de hulpverlener in het werken met deze gezinnen.

Recent (2021) publiceerde ze het boek Complexe scheiding - Uit de maalstroom van conflict, waar ze een leven lang aan kennis en ervaring in samenbracht. De combinatie van theoretische achtergronden vanuit systemisch perspectief en de beschrijving van praktische richtlijnen en interventies voor hulpverleners met voorbeelden uit de praktijk, maken het boek compleet en bruikbaar. Het zorgt voor begrip voor de ouders en herkenning en erkenning voor de hulpverlener. Het bevestigt de complexiteit van het werk en bemoedigt hulpverleners.

Programma

 • 20:00 Verwelkoming
 • 20:10 Inleiding,
     door prof. Ann Buysse, decaan, senior onderzoeker relatie- en gezinsstudies.
 • 20:20 Lezing Tegenstroom, de moeilijke weg. Over omgaan met chronisch conflict na scheiding,
     door Lieve Cottyn.
 • 20:50 Uitreiking van de prijs Psycholoog van het Jaar 2023,
     door Charlotte Vanovenberghe, voorzitter van GAP.
 • 21:00 Reflectie,
     door prof. Luc Van den Berge, systeemtheoretisch en narratief psychotherapeut.
 • 21:15 Receptie, aangeboden door GAP

Praktisch

De prijsuitreiking ging door op donderdag 29 juni in de Aula van de Universiteit Gent, Volderstraat 9 in Gent.

Voor een sfeerbeeld van de avond: zie fotoreportage.

Achtergrondinformatie

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk.