HET EINDE VAN DE PSYCHOTHERAPIE

   [ terug naar de activiteitenlijst ]

Tegenwoordig wordt verondersteld dat alle psychische problemen -ADHD, depressie, burn-out, persoonlijkheidsstoornis- ziektes zijn, of gevolgen van erfelijke afwijkingen die met medicijnen te bestrijden zijn. Recentelijk nog uitte The British Psychological Society haar bezorgdheid over de doorgedreven medicalisering van natuurlijke levenservaringen in de ontwikkeling van de DSM-5.

Ook Paul Verhaeghe neemt in zijn boek "Het einde van de psychotherapie" krachtig stelling tegen deze tendens waarbij pillen de plaats innemen van praten. De oorzaken van het groeiend aantal psychische problemen moeten niet gezocht worden in genen of neuronen, maar in de manier waarop onze maatschappij met psychische problemen omgaat. Mensen gaan ook met andere problemen naar de psychiater dan vroeger, en verwachten zonder enige persoonlijke inspanning direct van hun problemen verlost te worden. De bijna automatisch voorgestelde remedie -pillen- bevestigt deze situatie.
"Het einde van de psychotherapie" pleit voor een andere visie op de hedendaagse psychische problemen en voor een grondige herwaardering van de psychotherapie.

Achtergrondinfo

Praktisch

De lezing gaat door op 7 maart om 19u (ontvangst vanaf 18u) in de gebouwen van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Henri Dunantlaan 2 in Gent. Aan GAP/GALOP leden en aan studenten psychologie vragen we 5 EURO deelname in de kosten. Niet-leden betalen 10 EURO.

Na de lezing is er gelegenheid om na te praten bij een drankje.

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk.


 
GAP TWITTER