WAAROM OOK EXPERTS ZICH VERGISSEN

   [ terug naar de activiteitenlijst ]

Op dinsdag 17 december nodigen de Gentse Alumni Psychologie u graag uit voor een winterlezing door Johan Braeckman met als titel 'Waarom ook experts zich vergissen'.

In het door Christopher Cerfs samengestelde boek The Experts Speak staan vele pijnlijke voorbeelden van misvattingen door mensen die nochtans beter hadden kunnen weten. Zo zei een verantwoordelijke van Decca Recording begin jaren zestig over de toen nog onbekende groep The Beatles: "We don't like their sound. Groups of guitars are on the way out." Decca heeft het zich achteraf wellicht enigszins beklaagd. Abraham Bredius, groot kenner van het werk van Johannes Vermeer, zei over een pas ontdekt, tot dan toe onbekend werk: "Dit is hét meesterwerk van Vermeer, zeer verschillend van zijn andere werken, maar niettemin op en top een echte Vermeer". Later bleek het om een vervalsing te gaan, van de hand van Han Van Meegeren.

Experts kunnen zich vergissen, zoveel is duidelijk. De centrale vraag die in de voordracht wordt behandeld is: hoe kunnen we dit begrijpen? Hoe komt het dat mensen met oprechte, authentieke kennis van zaken, toch ook geregeld de bal mis slaan? Zijn er bepaalde cognitieve wetmatigheden die verklaren waarom mensen in het algemeen, en paradoxaal genoeg experts in het bijzonder, zo vaak en zo ogenschijnlijk snel en gemakkelijk op mentale dwaalsporen terechtkomen? In de voordracht worden verschillende suggesties besproken die het cognitieve falen van leken en experts helpen begrijpen, en voor een deel ook helpen voorkomen.

Praktisch

De avond gaat door op 17 december om 20:00 in het Universiteitsforum (Ufo), Sint-Pietersnieuwstraat 33-35 in Gent. De avond is gratis voor studenten psychologie aan de UGent en voor FPPW personeelsleden, en kost 5 euro voor leden van GAP/GALOP. Anderen betalen 10 EURO.

Enthousiast over deze lezing? Spread the word en deel ons evenement op FaceBook.

Achtergrond

Inschrijven

Inschrijven is niet meer mogelijk.


 
GAP TWITTER