UITREIKING VAN DE PRIJS
PSYCHOLOOG VAN HET JAAR 2024

   [ naar de GAP activiteitenkalender ]

Voor de dertiende keer reiken de Gentse Alumni Psychologie (GAP) de prijs Psycholoog van het Jaar uit. Met deze prijs wil GAP elk jaar de verdiensten van een psycholoog erkennen en zo bijdragen tot een positief beeld van de studies psychologie en van het beroep van psycholoog.

De prijs gaat in 2024 naar Rudy Provoost.
Rudy Provoost werd in 1959 geboren in Oostende. Hij groeide op in Gistel en studeerde psychologie aan de Universiteit Gent waar hij in 1982 afstudeerde op het onderwerp De organisatie van de psycho-sociale eerstelijnsgezondheidszorg. Een jaar later behaalde hij een MBA aan de Vlerick Business School en in 2021 een Executive Master in Change/Consulting and Coaching for Change (Insead).

Rudy Provoost krijgt de prijs Psycholoog van het Jaar voor de imposante carrière die hij uitbouwde. In 1984 begon hij zijn loopbaan bij Procter & Gamble Benelux vanwaar hij via Canon en Whirlpool bij Philips terechtkwam. Zijn bestuurlijke carrière omspant ruim drie decennia, waarvan meer dan 20 jaar op het internationale toneel en meer dan 10 jaar in de rol van CEO van achtereenvolgens Philips Consumer Electronics, Philips Lighting en Rexel. In 2022 werd hij benoemd tot voorzitter van het VOKA-Vlaams Netwerk van Ondernemingen, Kamers van Koophandel & Industrie, dat 18000 bedrijven en ondernemers vertegenwoordigt over het hele spectrum van bedrijfssectoren en industrieën. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van Jensen-Group en lid van de Raad van Bestuur van Randstad, Elia, Pollet Water Group en Vlerick Business School. Provoost is ook actief als senior adviseur en actieve investeerder in het Private Equity en Venture Capital domein en biedt consultancy op maat op het gebied van strategie en organisatie- en leiderschapsontwikkeling via YquitY, zijn eigen managementpraktijk.

De psychologie-scriptie van Rudy Provoost was de allereerste in de opleiding psychologie onder een dubbel promotorschap, met name dat van prof. Paulette Van Oost (Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) en prof. Karel Vuylsteke (Faculteit Geneeskunde). Doorheen zijn carrière bleef hij die multidisciplinaire koesteren. Zelf benoemt Rudy Provoost innovatie, transformatie en groei - gekoppeld aan duurzaamheid en digitalisering - als de rode draden doorheen zijn loopbaan. In 2013 schreef hij het boek Energy 3.0: transforming the world of energy for growth. Hij droeg ook bij aan The balancing act of innovation, een boek over radicale innovatie en disruptieve verandering, en schreef een Insead-paper over de systeempsychodynamiek van mentorschap in de context van transformationeel leiderschap en verandermanagement.

Programma

 • 19:30 Verwelkoming
 • 19:40 Inleiding,
     door prof. Wouter Duyck.
 • 19:50 Lezing De psychodynamiek van ondernemerschap en de politiek,
     door Rudy Provoost.
 • 20:20 Uitreiking van de prijs Psycholoog van het Jaar 2024,
     door Annelies Van Royen, voorzitter van GAP.
 • 20:30 Reflectie,
     door prof. Bart Wille.
 • 20:45 Receptie, aangeboden door GAP

Praktisch

De prijsuitreiking ging door op dinsdag 28 mei in de Aula van de Universiteit Gent, Volderstraat 9 in Gent.

Achtergrondinformatie

Inschrijven

   [ kijk wie ingeschreven is ]

Er zijn op dit moment 80 personen ingeschreven.
Inschrijvingen kan via onderstaand formuliertje.